Nov. 11, 2019

Photo

De curand am citit un articol foarte interesant despre criticul intern.Mi-a placut foarte mult, pentru ca este legat de subiectul- perfectiunea in societatea noastra, dar mai ales despre perfectionismul din mintea noastra.
Se pare ca a fi critic cu noi din cand in cand nu este o problema...de fapt chiar este indicat sa ne adaptam comportamentul cu sinceritate, pentru a respecta valorile morale si normele sociale.
Problema insa, apare atunci cand acest simt critic, vocea launtrica, devine mult mai sonora decat zgomotul produs in jurul nostru.
Atunci cand, in mintea noastra apar ganduri de genul:" Trebuie sa fiu perfect/a pentru a reusi , Sunt o idioata, nu trebuia sa zic asta, Sunt defecta si imi voi face viata praf"!!- apare sentimentul de dispret fata de propria persoana.
"sursa criticului intern se afla in interactiunile noastre timpurii cu persoanele care ne-au ingrijit". De aici si perfectionismul acut prezent in viata multor persoane. Acest superego supradimensionat, cauta o validare a mediului social, acceptarea si iubirea parintilor. Standardele exagerate din copilarie si nepotrivite varstei, critica excesiva si dragostea conditionata, se transforma intr-o voce critca la adult care promoveaza perfectionismul si nu progesul, nu maturitatea sanatoasa. Daca te-am facut curios, te invit sa citesti articolul intreg aici:
http://prizonieriinoglinda.ro/criticul-intern-sau- abuzatorul-din-interiorul-nostru.ro